Antun Hek / Josip Grbac, Sergije Jelenić (ur.) ; Pazin : Pazinski kolegij, Klasična gimnazija ; "Josip Turčinović" d.o.o., 2003. - Galović, Tomislav (Array, 2004)
Antun Hek, sin Mateja i Genoveve (r. Ladavac), rođen je na Pazinštini u selu Heki 15. srpnja 1944. godine. Pučku je školu polazio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Pazinu. I to prva dva razreda u državnoj gimnaziji, a treći i četvrti u gimnaziji Biskupskog sjemeništa u Pazinu. Ispit zrelosti, tj. maturu položio je na vanjskog gimnaziji "Otokar Keršovani" u Pazinu. Nakon toga pohađa bogosloviju – dvije godinu u Zadru te jednu godinu na Visokoj teološkoj školi u Rijeci, gdje je na koncu i diplomirao. Za svećenika je zaređen 15. kolovoza 1968. godine. Mladu misu slavio je u Pazinu, deset dana nakon zaređenja, 25. kolovoza 1968. Akademske godine 1969./1970. upisuje se na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ovdje studira i stječe diplomu profesora hrvatskoga jezika i književnosti te profesora latinskoga jezika i rimske književnosti. Kao svećeniku (i tada studentu) prva mu je crkvena služba bila povjerena u Rovinjskom Selu. Bilo je to 1971. Negdje u to vrijeme vrlo aktivno se uključuje u nakladničku djelatnost što rezultira pokretanjem kalendara Istarska Danica te vjerskog informativno-kulturnog lista Ladonja (u početku mjesečni podlistak zagrebačke obiteljske katoličke revije Kana, a od 1981. samostalno). Dvije godine zatim, tj. 1973., na jedno vrijeme povjerava mu se služba kancelara u Biskupijskom ordinarijatu u Poreču, a iste godine imenovan je podravnateljem i profesorom pazinskog Biskupskog sjemeništa te upraviteljem župe Pazinski Novaki. Nastupom demokratskih promjena u Hrvatskoj početkom 90-ih godina mons. Heka (i njegove najbliže suradnike) sve više zaokuplja misao o utemeljenju onoga što će se kasnije nazvati Pazinski kolegij - klasična gimnazija. Prije toga, god. 1992., postavljen je za ravnatelja Caritasa Porečko-pulske biskupije. Iste godine, po porečko-pulskom biskupu, mons. Antunu Bogetiću, imenovan je "ravnateljem klasične gimnazije u osnivanju koja se ima formirati u zgradi sjemeništa u Pazinu" a svrha bi joj bila "odgoj dobrih laika u kršćanskom i humanom duhu za dobro našega naroda u Istri i na Sjevernom Jadranu" (Biskupski ordinarijat u Poreču – br. 128/1992). Na sreću i zadovoljstvo mnogih nije se dugo čekalo ono što se od mnogih iščekivalo. Dana 31. siječnja 1993. "dok je Papa rimski bio Poljak Karol Wojtila, po imenu Ivan Pavao II., a Predsjednik Republike Hrvatske gospodin Franjo Tuđmana, i Biskup porečko-pulski u Istri gospodin Antun Bogetić, biskupovom odlukom u Predsjednikovoj nazočnosti i uz blagonaklonu njegovu potporu započeše pripreme otvaranja Pazinskog kolegija - Klasične gimnazije u domu Biskupskog sjemeništa u Pazinu". Citirana povelja potpisana je u Pazinu u zgradi Biskupskog sjemeništa. Tom je prilikom mons. Hek rekao sljedeće: "Odlučili smo se prihvatiti zahtjevnog, ali čini nam se potrebnog, zadatka da u ovoj zgradi koja je bila Dobrilin san, Mahnićevo ostvarenje i Milanovićevo oplođenje, osnujemo zavod, kolegij, koledž koji će sa svojom klasičnom gimnazijom prihvatiti one koji od svoga života očekuju mnogo, koji su u to spremni i mnogo uložiti (… )". Nedugo potom u Poreču je 4. svibnja 1993. donesena Odluka o osnivanju srednje škole "Pazinski kolegij - klasična gimnazija'' u Pazinu. Nakon pribavljanja potrebitih dozvola kao i obnavljanja sjemenišne zgrade (sagrađene još 1913-1914. god.) dana 15. rujna 1993. godine otpočela je prva školska godina u novoosnovanom Pazinskom kolegiju - klasičnoj gimnaziji (opširnije o ovom usp. Klasičar – godišnjak Pazinskog kolegija - klasične gimnazije za školske godine 1993./94., '94./95., '95./96., '96./97. i '97./98., Pazin 1999. te zbornik 50 godina Pazinskog sjemeništa). U ljeto 1996. započela se gradnja sportske dvorane uz zgradu Pazinskog kolegija što je bio još jedan veliki potez (uz velika zalaganja i žrtvu) mons. Antuna Heka. Godine 1994. mons. Hek postaje biskupskim konzultorom te kapelanom Njegove Svetosti pape Ivana Pavla II. Za svoj rad posebice na polju prosvjete odlikovan je od predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odličjem Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića (1995.) te odličjem Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske (1996.). Grad Pazin također ga je odlikovao gradskom Plaketom (1995.). Antun Hek obnašao je mnoge dužnosti. Bio je, među ostalom, tajnik, urednik i predsjednik Istarskog književnog društva "Juraj Dobrila", pokretač i odgovorni urednik te član nadzornog odbora nakladničkog poduzeća "Josip Turčinović" d.o.o., pokretač Centra za informacije i komunikacije "Božo Milanović", predsjednik Saveza hrvatskih katoličkih škola te član Prosvjetno-školskog vijeća pri Ministarstvu prosvjete Republike Hrvatske. Ali prije svega bio je čovjek i prijatelj. Antun Hek poginuo je 24. veljače 2002. godine u prometnoj nesreći koja se dogodila na cesti u Tarskoj vali, između Poreča i Novigrada.