Eseji i feljtoni Dalibora Cvitana - Nemec, Krešimir (Array, 2003)
U tekstu se daje poetički opisa esejističke i feljtonističke produkcije Dalibora Cvitana. Utvrđuje se da su polemičnost, antiautoritativnost i želja za razlikovanjem ključne osobine piščeva esejističkog stila. Cvitan brojne fenomene iz zbiljskoga života - umjetničke, kulturološke, sociološke - podvrgava kritičkom osporavanju i prevrednovanju.