O Ludbreškoj Podravini sredinom 18. stoljeća - Feletar, Dragutin (Array, 2004)
Na temelju neobjavljene i objavljene građe te literature u autori su u ovom tekstu dali najosnovnije smjernice za razumijevanje temeljnih procesa i struktura koje su bili u Ludbregu i okolici tijekom 18. stoljeća. Općenito se može reći da je poznavanje 18. stoljeća u historiografiji sjeverozapadne Hrvatske među najslabije poznatim, istraženim i obrađenim razdobljima, usprkos obimnoj građi. U tekstu su uvodno definirane prometno-povijesne i prirodne osnove razvoja koje su bile preduvjet za osnovne procese koji su se u ludbreškoj Podravini odvijali tijekom 18. stoljeća. Jedan od naglasaka teksta je dan na istraživanja stanovništva i demografskih prilika koje se mogu rekonstruirati na temelju sačuvanih kanonskih vizitacija, matičnih knjiga rođenih (krštenih), umrlih i vjenčanih, te drugih podataka. Za razvitak gospodarstva ovog kraja osobito su zanimljiva istraživanja izvanagrarnog gospodarstva, poljoprivrede, agrarnih odnosa i vlastelinskog sudstva. Za to je trebalo nužno proučiti brojnu građu, a težište je stavljeno na proučavanje agrarnih odnosa na Ludbreškom vlastelinstvu kojim je upravljala obitelj Batthyany. Na kraju su obrađeni školstvo, socijalna skrb, zdravstvo, crkva i graditeljstvo.