Drugi ekspresionizam Vilka Gecana - Maković, Zvonko (1996)
Članak govori o odjecima jednog hibridnog oblika europskog ekspresionizma s kraja dvadesetih i početka tridesetih godina 20. stoljeća kod hrvatskog slikara Vilka Gecana. U ekspresionizmu toga doba više se prepoznaju elementi izraza Van Gogha nego tragovi autentičnih ekspresionista grupe "Die Bruecke". Međutim, žestina Van Gogha u novom se vremenu razvedrava i estetizira, u čemu se osjećaju dodiri francuske umjetnosti fovista (Matisse, Vlaminck). U Hrvatskom slikarstvu između 1925. i 1935. mnogi umjetnici prihvaćaju takav oblik pojačane ekspresije i usvajaju ga polazeći s različitih ishodišta. Slučaj slikara Vilka Gecana osobito je zanimljiv jer je on punu afirmaciju stekao oko 1920. upravo u ekspresionističkom ozračju. Boravak u Americi nakon 1924. Gecan koristi za sustavno usavršavanje što mu omogućava sigurno vladanje svim izražajnim sredstvima.
U : Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, br 39(1996.),str.145-166
HRV