Jan Panonije kao prevodilac s grčkoga : filologija u službi politike - Novaković, Darko (Array, 2004)
Jan Panonije (Ivan Česmički) nije samo jedan od prvih hrvatskih humanista nego i jedan od najkompetentnijih poznavalaca grčkoga u 15. stoljeću. U radu se analizira njegov prevodilački pristup i političke implikacije njegovih prijevoda.