Gotika u baroku. O problemu stila u arhitekturi 17. stoljeća - Botica, Dubravka (Array, 2004)
U sakralnoj arhitekturi 17. stoljeća u srednjoeuropskom prostoru često se koriste oblici gotičkog stila. Najčešće su to dekorativni motivi u oblikovanju svodova ili prozorskih formi. U ovom radu obrađena su tri primjera takva oblikovanja u sakralnoj arhitekturi 17. stoljeća sjeverozapadne Hrvatske: župna crkva u Velikoj Erpenji, za koju je utvrđeno da osim prisutnosti dekorativnih motiva u svetištu i konstrukcijski pripada kasnosrednjovejkovnom tipu sakralne arhitekture, i dva zahvata na starijim građevinama: gradnja broda u samostanoskoj crkvi u Lepoglavi i obnova svoda zagrebačke katedrale. U ranijim istraživanjima te građevine i stil često su tumačeni kao odraz perifernosti sredine i dugog trajanja stila. No pojava gotike u 17. stoljeću dio je stilskih strujanja u srednjoj Europi koji se paralelno javlja s prodorom baroka, a prvenstveno je odraz trajanja ideje o gotičkom stilu kao pogodnom za gradnju crkava i prisutan je u mnogim umjetničkim centrima na najvišem rangu naručitelja. U svjetlu tih spoznaja, u radu se donosi vrednovanje toga stila u arhitekturi 17. stoljeća sjeverozapadne Hrvatske.