Nove ratnice: procvat američke etničke ženske književnosti u 1970-ima - Šesnić, Jelena (2004)
1970-e se mogu sagledati kao razdoblje procvata etničkog ženskog pisma u SAD-u s najistaknutijim predstavnicama: Toni Morrison, Alice Walker, Gayl Jones, Maxine Hong Kingston. Njihovi reprezentativni romani ovoga razdoblja čitaju se na presjecištu nekoliko interpretativnih nizova, kao što su prikazi majčinstva i odnos prema nacionalnoj simbolici, etnički i rodno obilježeno tijelo i nacionalna reprezentativnost, pshioanalitički pristupi identitetu i majčinsko-kćerinskim odnosima te međusobno isprepletanje žanrovskih i rodnih prikazivačkih kodova. "Snažni" žanrovski modeli (Bildungsroman, povijesni roman, (auto)biografija), donose zanimljiva odstupanja od paradigmatskih formalnih i sadržajnih zahtjeva kada predstavljaju netipične, obilježene subjekte. Time ne uspotavljaju nužno nove simboličke kodove, ali utječu na žanrovske obrasce te prema analogiji i na književno-povijesne i društvene taksonomije.
Projekt MZOS
HRV