Stres - istraživački pristupi i teorije - Matešić, Krunoslav (Array, 2003)
Istraživanje stresa započeo je Hans Selye tridesetih godina 20. stoljeća. Shvaćajući stres kao rekaciju orgnizma na različite fizikalne i fiziološke stresore, Selye je ujedno postao začetnikom prvog tzv. reakcijskog modela, u proučavanju stresa. Drugi teorijski pristup u poimanju stresa svodi se na objašnjenje da je stres određen prirodom stresora. Ova se paradigma nudi od kraja šezdesetih godina 20. st. i naziva se podražajnim modelom stresa. Vremenski podudarno s podražajnim, javlja se i treći, transakcijsko-kognitivni model u proučavanju stresa, čiji je tvorac Richard Lazarus. Lazarusov pristup u proučavanju stresa predstavlja svojevrsni standard u suvremenoj psihologiji, pa mu je zbog toga u ovom pregledu posvećeno najviše prostora.