Relacijska priroda sintaktičke funkcije: primjer glagola, praznih riječi i funkcionalnih monema - Franić, Ivana (2003)
Na temelju definicije funkcije iz teorije skupova u radu pokazujemo kako se u sintaksi može govoriti o sintaktičkoj funkciji kao relaciji među dvama elementima, a ne kao ulozi nekoga elementa. Iz Tesniereove strukturalne sintakse, Martinetove funkcionalne sintakse te Van Houtove relacijske jezične teorije crpit ćemo teorijsko uporište, a osobitu ćemo pozornost posvetiti pitanju glagola kao funkcije te identičnome statusu relacijskih strukturalnih sredstava koji imaju prazne riječi i funkcionalni monemei. Prazni riječi operatori su translacije, mehanizma koji djeluje na razini ustroja jedinica i na razini ustroja izričaja.
Projekt MZOS
HRV