Repozitoriji digitalnog obrazovnog materijala kao sastavnica kvalitete suvremenih koncepta obrazovanja - Lasić-Lazić, Jadranka; Banek Zorica, Mihaela; Špiranec, Sonja (2005)
U okrilju recentnih spoznaja o obrazovanju, suvremenog konteksta znanosti i istraživačkog rada te tehnološkog razvitka, obrazovna građa sve češće nastaje, distribuira se i postaje dostupna u digitalnom obliku. Primjereni mehanizmi i instrumenti omogućili bi organiziranje, pretraživanje i pronalaženje toga materijala, a njegovo bi ponovno korištenje (reuse) doprinjelo racionalnosti i učinkovitosti procesa obrazovanja te osiguralo iscrpnije iskorištavanje intelektualnog potencijala akademske sredine. U radu su prikazani repozitoriji kao primjeri mehanizama koji omogućavaju sustavno upravljanje procesima objavljivanja, pristupa i pohrane nastavnog/obrazovnog sadržaja. Autorice nude nekoliko definicija te opisuju funkcionalnosti i moguća rješenja organizacije repozitorija. Osobitu pažnju posvećuju objektima učenja (learning objects) kao temeljnim jedinicama koje se pohranjuju u repozitorije (ili su dostupni putem njih), oko kojih se još uvijek nije iskristaliziralo jedinstveno stajalište, te mogućim problemima i nedoumicama koje se vezuju uz repozitorije i objekte učenja.
Projekt MZOS
HRV