Vojnokrajiško ustrojstvo kao čimbenik menatliteta stanovnika Like - Holjevac, Željko (Array, 2005)
Autor ukratko ukazuje na neke aspekte utjecaja vojnokrajiškoga ustrojstva na prepoznatljive obrasce mentaliteta stanovnika današnje Like u rasponu od 16. do 19. stoljeća. Poslije srednjovjekovnog razvitkadošlo je do znatne kulturološke devastacije prostora uslijed osmanske navale i stvaranja petrificiranog vojnokrajiškog sustava koji je Liku na dulje vrijeme izolirao od mogućnosti da pravodobno reagira na civilizacijske preobrazbe. Stoga je i mentalitet koji se oblikovao u takvim okolnostima nužno nosio u sebi značajke načina mišljenja i reagiranja barbarskih društava. S obzirom na nezaustavljive modernizacijske i druge procese, situacija se postupno modificirala, ali je dugotrajno nazadovanje ostavilo trajnije posljedice. Iako su one kasnije u dobroj mjeri prevladane, mnogi specifični problemi osjećaju se još i danas.