Hrvatsko i češko jezično naslijeđe XVIII. stoljeća kao problem kulturnog pamćenja - Vuković, Petar (Array, 2004)
Jezično naslijeđe XVIII. stoljeća razmjerno je kasno postalo predmetom interesa i u bohemistici i u kroatistici, a njegova je važnost u dijakroniji dvaju književnih jezika izašla na vidjelo tek potkraj XX. stoljeća. U članku se sugerira da je jedan od uzroka zaboravljanja tog naslijeđa na početku XIX. stoljeća bila ideologija "preporoda", utemeljene na ideologemima uvezenima sa Zapada i zajednička onodobnomu hrvatskom i češkom društvu.