Votivna ara iz Tilurija - Tončinić, Domagoj (Array, 2004)
U selu Gardunu povrh grada Trilja i tamošnjeg prijelaza preko rijeke Cetine u antičko se vrijeme nalazio rimski legijski logor Tilurij. O tome svjedoče brojni epigrafički spomenici i velika količina sitnog arheološkog materijala, uglavnom slučajn nalazi koji se čuvaju u različitim muzejima i privatnim zbirkama. Dio arheološkog materijala posjeduje i nekolicina mještana Garduna. Tako primjerice učitelj Ante Kutleša koji je, u svrhu znanstvene obrade i objave i uz uvjet da se nakon toga materijal preda Muzeju Triljskog kraja u Trilju, ustupio ulomak kamenog žrtvenika s ostacima natpisa, brončanu tuljastu sjekiru (kelt), ulomak stele s ostacima natpisa i ulomke keramičke svjetiljke (lucerne). Ara je dosta oštećen tako da nedostaju prva slova u svim sačuvanim redovima natpisa. Unatoč oštećenjima nova votivna ara iz Tilurija može se na osnovi ostatka natpisa i mjesta nalaza pripisati kohorti VIII voluntariorum civium Romanorum i datirati u razdoblje kada je ta postrojba boravila u Tiluriju, odnosno u 2/3. stoljeće. Analiza natpisa upućuje na zaključak da je aru vrhovnom državnom bogu Jupiteru (Iovi Optimo Maximo) podigao centurion kohorte VIII voluntariorum civium Romanorum porijeklom sa zapada ili iz sjeverne Italije.