Votivna ara iz Tilurija - Tončinić, Domagoj (2004)
U selu Gardunu povrh grada Trilja i tamošnjeg prijelaza preko rijeke Cetine u antičko se vrijeme nalazio rimski legijski logor Tilurij. O tome svjedoče brojni epigrafički spomenici i velika količina sitnog arheološkog materijala, uglavnom slučajn nalazi koji se čuvaju u različitim muzejima i privatnim zbirkama. Dio arheološkog materijala posjeduje i nekolicina mještana Garduna. Tako primjerice učitelj Ante Kutleša koji je, u svrhu znanstvene obrade i objave i uz uvjet da se nakon toga materijal preda Muzeju Triljskog kraja u Trilju, ustupio ulomak kamenog žrtvenika s ostacima natpisa, brončanu tuljastu sjekiru (kelt), ulomak stele s ostacima natpisa i ulomke keramičke svjetiljke (lucerne). Ara je dosta oštećen tako da nedostaju prva slova u svim sačuvanim redovima natpisa. Unatoč oštećenjima nova votivna ara iz Tilurija može se na osnovi ostatka natpisa i mjesta nalaza pripisati kohorti VIII voluntariorum civium Romanorum i datirati u razdoblje kada je ta postrojba boravila u Tiluriju, odnosno u 2/3. stoljeće. Analiza natpisa upućuje na zaključak da je aru vrhovnom državnom bogu Jupiteru (Iovi Optimo Maximo) podigao centurion kohorte VIII voluntariorum civium Romanorum porijeklom sa zapada ili iz sjeverne Italije.
Projekt MZOS
HRV-ENG