Obiteljske i radne okolnosti kao prediktori ravnoteže obiteljskog i poslovnog života zaposlenih majki - Jelušić, Jelena (Array, 2005)
Cilj rada bio je utvrditi percipiranu interferenciju privatnog i poslovnog života zaposlenih majki te otkriti individualne, organizacijske i obiteljske prediktore dva moguća doživljaja te interferencije - doživljaja ometanja obiteljskog života zbog posla i doživljaja ometanja na poslu zbog obiteljskog života. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku koji je činila 261 zaposlena majka, kontaktirana u dječjem vrtiću koje pohađa njeno dijete. Rezultati pokazuju kako sudionice istraživanja statistički značajno većim procjenjuju stupanj u kojem njihov posao ometa obiteljski život nego što obiteljske obaveze ometaju njihovo radno ponašanje. Odabrani prediktori objašnjavaju približno 11% varijance u procjenama ometanja radnog ponašanja te 20% procjena ometanja obiteljskog života. Pritom je percipirano sudjelovanje partnera u brizi o djeci i kućanskim poslovima značajan prediktor doživljene ravnoteže obitelji i posla - sudionice koje procjenjuju kako njihov partner u većem stupnju sudjeluje u obiteljskim obavezama, manjim procjenjuju ometanje i obiteljskog i profesionalnog života. Percipirana fleksibilnost posla i percipirani zahtjevi posla značajan su prediktor ometanja obiteljskog života - veća fleksibilnost i manji zahtjevi povezani su sa manjim ometanjem obiteljskog života. Prosječno dnevno radno vrijeme značajan je prediktor oba aspekta doživljene ravnoteže dok je broj djece značajan prediktor procjena ometanja posla.