Banovi Jovići (1910.-1937.). Opis obiteljske zadruge u Ravnim Kotarima. - Vedriš, Trpimir (2003)
Opis zadruge Banovih Jovića, predstavlja rezultat terenskog istraživanja u selu Jovići u Ravnim Kotarima tijekom 2000-2003. godine. Cilj istraživanja bio je rekonstruirati strukturu, funkcioniranje i svakodnevni život obiteljske zadruge "Banovih" Jovića u razdoblju u kojem je većina obitelji u okolici već bila podijeljena. Ova proširena obitelj, brojeći 54 člana u trenutku podjele, doživjela je materijalni procvat pod upravom svojeg poglavara Mate Jovića zvanog "Ban". On je kao načelnik susjednog Ražanca potaknuo, ne samo tehničku modernizaciju zadruge nego i porast njenog ugleda u okolici. Uz tradicionalne oblike gospodarenja Banovi su tijekom 1910-ih uveli niz inovacija, koje su uz odlazak muškaraca na sezonske radove znatno doprinijeli dobrom materijalnom položaju zadruge. Predstavljajući rezultate svojeg istraživanja u obliku izvorne građe bez pretenzija detaljnijoj analizi, autor naglašava nekoliko elemenata bitnih za održavanje zadruge. Dobra početna materijalna situacija, očuvanost muškaraca tijekom I. Svjetskog rata i "Španjolske groznice", značenje inovacija i osobnog autoriteta poglavara zadruge kao i dobri međuljudski odnosi medu članovima predstavljaju osnovne razloge očuvanja zadruge. S druge strane, porast broja članova, tehnička nemogućnost njihovog suživota, porast važnosti osobnog vlasništva kao i (ne samo na simboličkoj razini) Banova smrt dovele su do podjele zadruge u ljeto 1937.
Časopis je naveden u Pravilniku NN 2/97
HRV