Frazemi s komponentom "srce" u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji - Hrnjak, Anita (Array, 2005)
U frazeologiji su izrazito produktivni metaforički modeli utemeljeni na poimanju određenih dijelova ljudskog tijela u naivnoj slici svijeta. Jedni od najbrojnijih su frazemi s leksemom srce kao komponentom. Kontrastivna analiza hrvatskih i ruskih frazema ovoga tipa pokazala je izrazito mnogo sličnosti među dvama srodnim slavenskim jezicima u kojima se ogleda slična naivna slika svijeta, ali nisu zanemarive ni određene razlike koje ova analiza donosi