Konceptualna metafora LJUBAV JE RAT u kolokacijama leksema 'ljubav' - Stanojević, Mateusz-Milan (Array, 1999)
Članak se zasniva na kognitivnoj teoriji metafore iznesenoj u knjizi Metaphors We Live By Georga Lakoffa i Marka Johnsona iz 1981. godine. Pokušava se ispitati odgovaraju li kolokacijske veze leksema 'ljubav' konceptualnoj metafori LJUBAV JE RAT prema definiciji Lakoffa i Johnsona, međutim bez prihvaćanja njihovog zaključka o metaforičnosti ljudskih misaonih procesa. U istraživanju korišten je korpus hrvatskog jezika dostupan preko Interneta. Na osnovu analize zaključuje se da je moguće postulirati postojanje konceptualne metafore LJUBAV JE RAT u kolokacijama leksema 'ljubav' u hrvatskome jeziku, ali i da je zbog nereprezentativnosti uzorka (uzrokovane nepotpunošću korpusa i istraživanih kolokacija) nemoguće predvidjeti udio navedene metafore u jeziku.