Durán ili hibridizacija kultura - Polić, Vanja (Array, 2004)
Ovaj članak sastoji se od prijevoda četvrtog poglavlja knjige Cvetana Todorova, "Osvajanje Amerike: pitanje Drugoga", naslovljenog 'Durán ili hibridizacija kultura', te od uvodne napomene prijevodu. Autorica članka primjenjuje Todorovljev teorijski model analize hibridizacije kultura na prevedeno poglavlje. U teorijskom modelu rabe se tri parametra: aksiološki, praksiološki i epistemološki parametar, koji, kada se primijene na Diega Durána i njegove kronike, otkrivaju njegov dvosmislen stav prema južnoameričkim Indijancima i pokrštavanju.