Roditeljsko poticanje čitalačkih vještina u djece predškolske dobi - Maleš, Dubravka (Array, 2003)
U ovom radu istaknut je utjecaj roditelja i obiteljskog konteksta na razvoj pismenosti i čitalačke kulture kod djece u razdoblju ranog djetinjstva kao pretpostavke kasnije uspješnosti djeteta u školi. Naime, djetetova okolina znatno pridonosi razvoju predčitačkih vještina, motivaciji djeteta za samostalno čitanje, a time značajno određuje budući djetetov uspjeh u školi. U empirijskom dijelu rada prezentiran je dio rezultata dobivenih terenskim istraživanjem provedenim na uzorku od 363 roditelja koji imaju predškolsko dijete u obitelji. Cilj je ispitivanja bio doznati koliko roditelji predškolske djece čitaju svojoj djeci i koliko važnosti pridaju čitanju u obitelji. U radu prezentirani odgovori roditelja koji govore o njihovim stavovima o potrebi čitanja djetetu u obitelji te stavovi koji se odnose na aktivnosti odraslih glede čitanja predškolskom djetetu u obitelji.