Portreti Leandra Bassana u Hrvatskoj - Cvetnić, Sanja (Array, 2004)
Tema rada su tri djela pripisana Leandru dal Ponte, odnosno Leandru Bassanu (Bassano del Grappa, kršten 26. lipnja 1557. – Venezia, 15. travnja 1622.). Prema arhivskim podatcima i istraživanjima slikareva opusa, portret donatora biskupa Teodora Dieda na oltarnoj pali Sv. Trojstva u korčulanskoj katedrali može se datirati ubrzo nakon 1615. godine. Restauratorskim zahvatima otkriven je natpis koji iznimno kvalitetan Obiteljski portret s tri figure u Pomorskome i povijesnome muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci datira u 1601. godinu. Dvostruki Portret supružnika u privatnoj zbirci Pernar u istome gradu nije do sada objavljen.