Supružnička percepcija zagađenosti okoliša u različitim vrstama naselja - Janković, Josip (Array, 2004)
Predmet rada čini analiza percepcije ekoloških problema u trima različitim sredinama: selima, malim i srednjim gradovima, te velikim gradovima. Zagađenost okliša općenito - smećem, otpadnim vodama, smogom, industrijskim emisijama polutanata, bukom i onečišćenje vode, procjenilo je 813 bračnih parova, muževa i žena odvojeno. Utvrđen je visok stupanj povezanosti muževa i žena Ф = 0, 60 (p < 0, 01). Žitelji naselja različite veličine razlikuju se u opažanju određenih vrsta zagađenja. Najviše muževa u velikim gradovima zamjećuje zagađenja smogom i bukom. U manjim i srednjim gradovima najviše ih zapaža industrijska zagađenja jer ih je tu lakše zamijetiti nego u velikim gradovima, a u selima najviše muževa, zbog nepostojanja vodovodne mreže primjećuje zagađenje vode. Najviše žena u velikim gradovima opaža problem zbrinjavanja smeća, jer one održavaju obiteljske prostore, te zagađenje smogom i bukom, jednako kao muževi. U manjim gradovima i žene i muževi ističu industrijsko zagađenje, a u selima problem otpadnih voda zbog nepostojanja kanalizacije. Problem zagađenosti općenito primjećuju u selu 37, 0 % muževa i 35, 2 % žena, u manjim gradovima 36, 6% muževa i 38, 3% žena, te 52% muževa i 55, 1% žena u velikim gradovima. To znači da je osviještenost stanovništva o zagađenosti okoliša djelomična. Zato ga treba upozoriti i dodatno informirati, a potom obrazovati sve članove obitelji, osobito djecu da prepoznaju oblike zagađenja, način njihova suzbijanja i uklanjanja na osobnoj, obiteljskoj i općoj razini radi promjene ponašanja i uspostavljanja zdravoga, ekološki osvještena obiteljskog stila života, kako je zahtjevala već H. S. Richards.