Naselja gradišćanskih Hrvata u zapadnoj Mađarskoj na katastarskim planovima iz 1857. godine - Holjevac, Željko (Array, 2005)
Autor se ukratko osvrće na prikaze današnjih naselja gradišćanskih (tada zapadnougarskih) Hrvata na tlu zapadne Mađarske na katastarskim planovima iz 1857. godine. budući da prikazuju ukupnu fizičku i društveno-geografsku strukturu pojedinih naselja kratko nakon ukinuća staroga feudalnoga sustava 1848. ti su planovi svakako važan izvor za gospodarsku i društvenu povijest jer je u prostornoj organizaciji naselja višestruko vdljiv biljeg upravo tog sustava. No, ono su jednako tako važni i kao indikatori etničkoga sastava tih naselja u tom vremenu jer sadrže vrlo bogatu seosku mikrotoponimiju, dobrim dijelom i na hrvatskome jeziku.