Okamenjenost ljudskih srca. J.M. Coetzee: Doba željeza - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 2004)
Članak polazi od teze da je ovaj roman prvenstveno politički roman. Pisan u razdoblju od 1986 do 1989 godine, u doba kada autoritativna bjelačka vlast nastoji očuvati postojeći poredak dok Ujedinjena demokratska fronta, žele osporiti mogućnost discipliniranja silom, afirmirajući parole “oslobođenje prije naobrazbe”, on ukazuje na dehomanizaciju takvog jednodimenzionalnog društva. Ipak, postoji bitna razlika između ovoga romana i političkog romana pisanog tridesetih godina prošloga stoljeća. Odmak se postiže tako što priču priča ženski lik, iskošenog motrišta prema muškoj tematici junaštva, pa s tako političku priču umata u onu osobnu te tako vješto i strateški mudro izbjegava nastajanje romana s tezom.