Metalni nalazi kasnoga brončanog doba na prostoru Požeške Kotline - Potrebica, Hrvoje (Array, 2004)
Strateški položaj Požeške kotline između važnih riječnih tokova Save i Drave davao je tom kraju značaj izuzetno važnog komunikacijskog područja što se očituje u brojnim arheološkim nalazima od prapovijesti do srednjega vijeka. Stoga ni značajni nalazi iz vremena kasnoga brončang doba ne predstavljaju iznenađenje. Kako se u to vrijeme sve više razvija metalurgija bronce, u Požeškoj su kotlini veoma brojni nalzi metala. Najčešće se pojavljuju kao ostave ili pojedinačni nalazi, a rjeđe su pronađeni u kontekstu naselja ili grobova. Skupina metalnih nalaza kasnoga brončanog doba s prostora Požeštine sastoji se od oružja, oruđa i nakita koji su u jednom trenutku dospjeli pod zemlju pojedinačno ili skupno kao ostave, a mogu se datirati u razdoblje od Ha A do Ha B