Kašubi govore kašupski, ali koga to još zanima? - Sesar, Dubravka (Array, 2003)
društvne pmjene početkom 90-ih omgućile su otvaranje i aktualizaciju do tada potisnutih pitanja, vezanih z pojedine tničke grupacije, njihove kulturne posebnosti, njihov jezik i književnost. Među takvima je i kašupska etnička zajednica koja se do danas služi i vlastitim idiomom. Zanimanje slavistike za kašupsku problematiku u posljednje je vrijeme sve veće pa i ovaj članak na svoj način žli odgovoriti na pitanje iz naslova.