Procjena izgovora neizvornih govornika hrvatskoga jezika - Šafarić, Ines (Array, 2006)
Ovaj rad je prikaz rezultata istraživanja o stavovima i procjeni izgovora govornika kojima je hrvatski drugi ili strani jezik. U eksperimentu su sudjelovali studenti prve godine kroatistike, njih stotinjak. Od njih se tražilo da procjene koji je materinji jezik neizvornih govornika, koliko dugo uče hrvatski, koliko je na skali od 1 do 7 njihov izgovor prihvatljiv u različitim društvenim djelatnostima i situacijama... Uzorci koji su korišteni u ispitivanju snimljeni su u istim uvjetima i studenti su uvijek čitali isti tekst. Snimljeni su studenti različitog stupnja usvojenosti hrvatskoga jezika. Odabir redoslijeda snimaka bio je slučajan.