Etičke dileme u istraživanjima posljedica rata na mentalno zdravlje djece - Keresteš, Gordana (Array, 2003)
U radu se analiziraju univerzalna etička načela u istraživanjima s djecom na primjerima istraživanja provedenih tijekom rata u Hrvatskoj. Etička načela razmatraju se s aspekta djeteta, roditelja, institucija koje skrbe o djeci i samih istraživača. Problematiziraju se moguće negativne i pozitivne posljedice sudjelovanja djece u znanstvenim istraživanjima. Raspravlja se o ulozi Konvencije o pravima djeteta kao temeljnom izvoru smjernica za donošenje odluka u etičkim dilemama. Pritom je istaknuta nužnost preciznijeg određenja pojma najboljeg interesa djeteta. U radu se ukazuje i na problem neusklađenosti roditeljske odgovornosti za dobrobit djeteta i nekih djetetovih osobnih prava (sloboda mišljenja i izražavanja, privatnost) i daju prijedlozi mogućih rješenja. Predložena su i neka metodološka unapređenja u istraživanjima posljedica rata na djecu s ciljem veće zaštite dječjih prava i interesa.