Hrvati u zapadnoj Mađarskoj 1828: društvena struktura i gospodarska stvarnost - Holjevac, Željko (2005)
Autor iznosi osnovne podatke o društvenim prilikama i gospodarskom životu u naseljima gradišćanskih Hrvata na tlu današnje zapadne Mađarske prema zemaljskom popisu iz 1828. godine. Riječ je o 14 suvremenih naselja: Petrovo Selo, Hrvatske Šice, Gornji Čatar, Narda, Temerje, Hrvatski Židan, Prisika, Plajgor, Unda, Koljnof, Vedešin, Umok, Kemlja i Bizonja. Predmet spomenutog popisa, pohranjenog u Mađarskom državnom arhivu u Budimpešti, bili su ljudi, kuće i okućnice, urod žita, livade, vinogradi, voćnjaci (osobito šljivici), krupna i sitna stoka te šume i gostionice. Na temelju brojčanih podataka, iskazanih u tome popisu, autor raščlanjuje društvenu strukturu i gospodarsku stvarnost u spomenutim gradišćanskohrvatskim naseljima u zapadnoj Mađarskoj, uspoređujući ih u isto vrijeme s navodima o Hrvatima u zapadnoj Ugarskoj u studiji slovačkog etnografa Jána Čaplovića (Johann von Csaplovics) iz toga doba.
Projekt MZOS
HRV