Stari ljetnikovci u Lumbardi na otoku Korčuli - Fisković, Igor (Array, 2004)
U radu se obrađuje dvadesetak ljetnikovaca nastalih od kasnog 15. do 19. stoljeća u predjelu današnje Lumbarde nedaleko od Korčule. Utvrđuje se nekoliko tipoloških razreda stare arhitekture vezane uz sadržaje kulture ladanja ovisne o specifičnim gospodarskim prilikama života na otoku. Posebno se izdvaja gradnja utvrdnih sklopova i zgrada te njihova preobrazba u nove oblike koje donosi renesansno vladanje vangradskim prostorom.