Prisutnost nacionalno-autoritarnih političkih orijentacija u dijelu zagrebačke studentske populacije - Živković, Ilija; Bagić, Dragan (2002)
Rad je prezentacija empirijskog istraživanja prisutnosti nacionalno-autoritarnih političkih orijentacija na uzorku studenata Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno na uzorku od 642 studenta prve i druge godine 6 fakulteta. Za mjerenje nacionalno-autoritarne političke orijentacije korištena je modificirana Noack i sur. (1995.) Skala koja se sastojala od pet tvrdnji. Faktorskom analiza je pokazala da tvrdnje mjere isti predmet mjerenja, jer je njihovom faktorizacijom ekstrahirana samo jedna značajna komponenta s pouzdanošću mjerenom Crombahovim alfa koeficijentom od 0, 63. Polazna hipoteza kojom se rad bavi jest teza da kasniji adolescenti na kojima je istraživanje provedeno ne pokazuju veće sklonosti ka nacionalno-autoritarnim političkim orijentacijama u odnosu na vršnjake u razvijenim zemljama. Uz ovu testirane su i hipoteze o utjecaju socijalizacijskih elemenata, kao što su: obiteljska atmosfera, naobrazba roditelja, mjesto rođenja ispitanika, uloga vjere u životu, te fakultetsko usmjerenje na sklonost nacionalno-autoritarnom političkom konceptu. Nalazi istraživanja potvrđuju polaznu hipotezu istraživanja. Rezultati također pokazuju da obiteljska atmosfera i naobrazba roditelja nisu prediktivni za sklonost ispitanika mjerenom političkom konceptu. Mjesto rođenja adolescenata, stupanj njihove religioznosti i fakultetsko usmjerenje pokazuju eksplikativnu vrijednost kod analize sklonosti ovoj političkoj orijentaciji.
HRV