Antropocentrična i biocentrična odgovornost za život - Cifrić, Ivan (2005)
Polazi se od hipoteze o postojanju dva načina razumijevanja odgovornosti za život: &laquo ; ; samo za ljudski život&raquo ; ; i &laquo ; ; za sav život&raquo ; ; . Oni su posljedica vrednovanja života i pretpostavka moralnog djelovanja. Provedeno je anketno istraživanje (travanj 2005) na pet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na prigodnom uzorku od 492 ispitanika prve i završne godine studija. Izrađeni su instrumenti za percepciju različitih bioetičkih pitanja koja se povezuju sa odgovornošću čovjeka za život. Primijenjene su tehnike univarijatne, bivarijatne i multivarijatne statistike. Većina ispitanika (79%-84%) ne prihvaća tvrdnje o čovjekovoj odgovornosti samo za svoj ili samo za čovjekov život, za život ljudske rase i ljudske vrste te za život čovjeku korisnih životinja. Naprotiv, većina ispitanika prihvaća odgovornost za sav život, pa i za začet a još nerođeni. Na instrumentu &laquo ; ; odgovornost za život&raquo ; ; faktorska analiza utvrdila je dva neovisna faktora: &laquo ; ; odgovornost samo za ljudski život&raquo ; ; - antropocentrična odgovornost (F1) i &laquo ; ; odgovornost za sav život&raquo ; ; - biocentrična odgovornost (F2), koji objašnjavaju 56, 42% varijance. Neovisnost faktora (F1 i F2) potvrđuju postojanje dviju skupina ispitanika i potvrđuju postojanje dvaju koncepata odgovornosti za život: antropocentrični i biocentrični, koji indiciraju osnove za dvije bioetičke orijentacije: antropocentričnu i biocentričnu bioetiku. &laquo ; ; Odgovornost samo za ljudski život&raquo ; ; značajno više prihvaćaju studenti/ce Strojarstva i brodogradnje, muškog spola, a &laquo ; ; odgovornost za sav život&raquo ; ; više prihvaćaju studenti/ce Katoličkog bogoslovnog fakulteta, politički &laquo ; ; desno&raquo ; ; orijentirani te ženskog spola.
Projekt MZOS
HRV