Odgovornost za život u kontekstu bioetičkih pitanja - Cifrić, Ivan (2005)
U članku se analizira odgovornost za život u kontekstu bioetičkih pitanja. Zastupa se hipoteza da povezanost između percepcije "odgovornosti za život" i mišljenja o nizu drugih pitanja oblikuju specifične "profile" odgovornosti za život. Anketno istraživanje je provedeno u travnju 2005. na pet fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na prigodnom uzorku od 492 ispitanika prve i završne godine studija. Izrađeni su instrumenti za percepciju različitih bioetičkih pitanja. Primijenjene su tehnike univarijatne, bivarijatne i multivarijatne statistike. Prethodno su utvrđena dva faktora "odgovornost samo za ljudski život" (F1) - antropocentrična odgovornost i "odgovornost za sav život" (F2) - biocentrična odgovornost, koji su korelirani s faktorima dobivenim na instrumenatima na kojima se ispitivalo mišljenje o "smrti i smislu života", "biocentrizmu", "socijalnoekološkim orijentacijama", "vjerovanju", "kloniranju", "doniranju ljudskih organa", "genetičkom inženjeringu", te sa tvrdnjama o "statusu ljudskog embrija" i "eutanazije" . Korelacije faktorskih struktura pokazale su sljedeće: Antropocentrična odgovornost povezana je s faktorima: &laquo ; ; individualizam&raquo ; ; , &laquo ; ; autonomija prirode&raquo ; ; , &laquo ; ; antropocentrizam, &laquo ; ; kozmička ireligija&raquo ; ; i &laquo ; ; praznovjerje - stereotipi&raquo ; ; , &laquo ; ; kult tijela i &laquo ; ; produžetak ljudske vrste&raquo ; ; , &laquo ; ; utopijska obećanja genetičkog inženjeringa&raquo ; ; i &laquo ; ; genetičko stvaranje 'natčovjeka'&raquo ; ; , a skloniji su mu muškarci i studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Biocentrična odgovornost povezana je s faktorima: &laquo ; ; smisao života u vjeri u Boga&raquo ; ; i &laquo ; ; smisao života u zajednici&raquo ; ; , &laquo ; ; poštivanje života&raquo ; ; i &laquo ; ; zaštita života&raquo ; ; , zatim &laquo ; ; ekocentrizam&raquo ; ; , &laquo ; ; kršćansko vjerovanje&raquo ; ; i &laquo ; ; zabrana kloniranja&raquo ; ; . Skloniji su mu ispitanici &laquo ; ; desne&raquo ; ; političke orijentacije, studenti prve godine studija i studenti Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Analiza je utvrdila dva &laquo ; ; profila&raquo ; ; odgovornosti za život, koji su proizlaze iz povezanosti dimenzija odgovornosti za život s dimenzijama nekih drugih bioetičkih problema. Tako je argumentirano postojanje dvije bioetičke orijentacije: antropocentrična i biocentrična.
Projekt MZOS
HRV