Požeška kotlina i Donja Dolina u komunikacijskoj mreži starijeg željeznog doba - Potrebica, Hrvoje (Array, 2003)
Dinamika veza i komunikacija na prostoru koji obuhvaća istočnoalpski krug, južnu Panoniju i Podunavlje bila je daleko intenzivnija nego što se mislilo. Posebno važnu ulogu tu ima širi prostor Posavine koji djeluje kao poveznica između istoka i zapada ali je istovremeno i kontaktna zona između Panonije i alpskog prostora, odnosno halštatskog kulturnog kruga i željeznodobnih kultura Balkana. Požeška kotlina i Donja Dolina zauzimaju središnji dio spomenute transverzale i imaju veoma važnu ulogu u prijenosu i transformaciji kulturnih impulsa i elemenata materijalne kulture. Karakter i intenzitet veza između ta dva prostora od ključne su važnosti za razumjevanje komunikacijske dinamike na mnogo široj razini. Veze između ova dva središta otvaraju i raspravu o nekim kronološkim pitanjima, pogotovo onima vezanim uz kraj života halštatske grupe Martijanec-Kaptol i samog naselja na Kaptolu koji se do sada smještao na kraj razdoblja Ha D1, odnosno na polovicu 6. st. pr. Kr.