Kriza izdavaštva znanstvenih časopisa - Hebrang Grgić, Ivana (2004)
Formalna znanstvena komunikacija putem časopisa doživjela je nagli razvoj od sredine 20. stoljeća. Komercijalni izdavači preuzimaju izdavaštvo sve većeg broja znanstvenih časopisa. Zbog važnosti kvalitete znanstvene informacije prestaju vrijediti zakoni tržišta pa izdavači počinju podizati cijene pretplata bez straha da će izgubiti čitateljstvo. S vremenom je poskupljenje pretplata ipak rezultiralo njihovim otkazivanjima zbog čega znanstvenici nisu mogli doći do kvalitetnih informacija. Elektroničko izdavaštvo donijelo je mogućnost rješavanja krize – brže, lakše i jeftinije objavljivanje, ali i nove probleme vezane uz kontrolu kvalitete znanstvene informacije, arhiviranje informacija, zaštitu autorskih prava, troškove objavljivanja i dr. Sami znanstvenici pokreću niz projekata kojima kvalitetne znanstvene informacije žele učiniti besplatno dostupnima putem Interneta. S druge strane, izdavači osmišljavaju načine zadržavanja zarade prodavajući dozvole za pristup elektroničkim bazama podataka.
Projekt MZOS
HRV