Što je odanost i kako je možemo mjeriti? - Maslić Seršić, Darja (2000)
U uvodnom dijelu rada iznesene su suvremene definicije i operacionalizacije odanosti u području organizacijske psihologije, te je analiziran razvoj i status koncepta odanosti u posljednjih nekoliko desetljeća. U empirijskom dijelu primijenjene su skale afektivne, instrumentalne i normativne odanosti (Meyer i sur., 1993) na uzorku 766 visokoobrazovanih zaposlenika iz 21 proizvodne orgnizacije. Diskutirani su parametri pouzdanosti u smislu interne konzistencije skala, te njihove konvergentne i diskriminantne valjanosti. Deskriptivni rezultati su uspoređeni s istima dobivenima na američkim i neameričkim uzorcima zaposlenika. Autorica zaključuje da je navedene skale potrebno u manjoj mjeri doraditi te da trokomponentni model odanosti koji su razvili američki psiholozi Meyer i Allen predstavlja dobro polazište za teorijska i praktična istraživanja u našoj kulturi.
Projekt MZOS
HRV