Izloženost ratnim događajima i kvaliteta života starijih osoba - Poredoš, Daša (Array, 2004)
Istraživanjem je obuhvaćeno 200 osoba starije životne dobi, od 60 godina i više, na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno gradova Petrinje i Kutine, tj. zajednica koje su bile "više" i "manje" izložene ratnim događajima. U istraživanju se nastojao ispitati odnos i struktura gubitsaka starijih osoba koje žive u zajednicama koje su bile raličito izložene ratnim događajima na doživljaj kvalitete života, te povezanosti izloženosti stresu i kvalitete života strijih, uz osvrt na sociodemografske korelate ispitanika. Pokazalo se da obje skupine ispitanika žive osrednje, ni osobtio dobro, ni osobito loše, pri čemuispitanici iz Kutine procjenjuju da žive ipak nešto bolje, kvalitetnije. Pokazalo se da su stariji u progonstvu, a sada i u situaciji povratništva suočeni s brojnim gubicima i izvorima stresa, od kojih su najznačajniji gubitak doma i dosadašnjeg načina života. Kao najveće poteškoće ističu neizvjesnu budućnost i prisilnu promjenu životnih navika. Kumulativnim djelovanjem različitih stresora pojačava se osjećaj straha ode neizvjesne budućnosti. Prisilne slike i dosjećanja na ssve što su doživjeli od početka rata, pogoršano zdravlje i psihička napetost dodatno otežavaju pronovnu prilagodbu.