Ne/razlomljeni identiteti. Seksizam i religioznost u hrvatskom društvu - Galić, Branka; Nikodem, Krunoslav (2006)
U radu se iznose rezultati istraživanja seksističkih i religijskih aspekata rodnog (gender) i religijskog identiteta u hrvatskom društvu, s posebnim naglaskom na rodne stereotipe, stratifikacije i isključivosti koje proizlaze iz religijskog svjetonazora. U istraživanju su strukturirane četiri seksističke dimenzije rodnog identiteta: patrijarhalizam, androcentrizam, deklarativni egaliterizam i rodni egaliterizam, te četiri dimezije religijskog identiteta: tradicionalna, spolno-moralna, individualistička i socijalno-asketska dimenzija. Potvrđene su hipoteze o povezanosti tradicionalističkog religijskog svjetonazora sa seksističkim dimenzijama rodnog identiteta - patrijarhalizmom i androcentrizmom. Dobivene su i statistički značajne razlike između onih koji pohađaju religijske obrede redovito i onih koji to nikada ne čine glede sklonosti prema seksizmu prvih, odnosno rodnom egalitarizmu drugih. Između ostalog, religijska socijalizacija u školi također se pokazala kao učinkovit mehanizam za prenošenje seksističkih stavova i stereotipa o rodnim grupama.
Projekt MZOS
HRV