Global Strategy Approach Aspects of Reinstating Croatia's Information Sovereignty - Grbavac, Vitomir (Array, 2000)
U radu se istražuju globalni aspekti strategijskog pristupa izgradnji hrvatske informacijske suverenosti, koja mora biti usklađena sa strategijom novog svjetskog poretka u globalnim komunikacijama. Provedeno istraživanje koje je opisano u radu, pokazuje da suvremena informacijska revolucija koja sve jačim impulsima prožima i hrvatske prostore, mora se sa više ozbiljnosti sagledavati, jer suvremena komunikacijska infrastruktura, strojni resursi i komunikacijski sustavi čine generičku komponentu od koje bi trebala biti sazdana naša informatička suverenost. Iskustva razvijenih zemalja, kao i europskih zemalja nam kazuju putove rješenja naraslih problema. U radu se također daju sugestije i mjere za unapređenje, vezane uz izgradnju hrvatske informacijske suverenosti.