Neke karakteristike socijalne zbilje u Hrvatskoj kao potencijalno ograničavajući elementi priključenja EU: skica za razmišljanje - Čaldarović, Ognjen (Array, 2005)
U radu se iznosi kraća rasprava o mogućim aspektima otpora priključenju Hrvatske Europskoj zajednici. Daje se klasifikacija potencijalnih otpora i ukatuje na potrebne radnje da se oni smanje i anuliraju.