&laquo ; ; DIVISO DA L'IMAGINE VERA&raquo ; ; : RAPPRESENTAZIONE, DISUGUAGLIANZA E IL &laquo ; ; DOPPIO LAVORO&raquo ; ; DEL CANZONIERE - Čale, Morana (2004)
U kritičkom diskursu dvostrukost se spominje pri opisu nekoliko aspekata Petrarkina rada: odnosi se katkad na supostavljenost latinskoga i talijanskoga, klasičnih uzora i tradicije ljubavne lirike na romanskim jezicima, humanizma i kršćanske etike, proze i stihova ; obuhvaća raznolikost stila i raspoloženja koju najavljuje uvodni sonet, izmjenu &laquo ; ; ; slatkoga&raquo ; ; ; i &laquo ; ; ; oštroga&raquo ; ; ; lirskog registra, spoj autobiografsko-dokumentarnog i njegova preoblikovanja u skladu s književnim obrascima, kolebanje između jedinstvenosti pripovjedno-ideološkog programa i fragmentarne raspršenosi, rascijepljenost i podvojenost lirskog subjekta, međusobnu nedosljednost i metamorfičnost Laurinih aktorijalnih pojava, motive zrcala i Narcisa, sklonost proturječnim lirskim iskazima i sveopći ambigvitet Rasutih rima. Polazeći od pretpostavke da Petrarkin poetički program nikada ne daje konačnu prednost jednome od suprotstavljenih elemenata, nego razlici među njima, članak istražuje metatekstualnu dimenziju motiva &laquo ; ; ; dvostrukog posla&raquo ; ; ; (XL) i &laquo ; ; ; nejednakosti&raquo ; ; ; (CCCXVI) u lirskim sastavcima te je povezuje s pojmom &laquo ; ; ; diversitas&raquo ; ; ; (Fam. XXIII, 19, IV) kojim autor u teorijskom diskursu o oponašanju označava poželjan odnos između uzora i oponašatelja. Različitost se tako nadaje kao tema odnosa izvornika i reprezentacije kao pitanja koje se podjednako tiče odnosa teksta i referencijalnosti i odnosa teksta prema drugim tekstovima, među kojima, uz klasike, Augustina te provansalsku i talijansku liriku, posebno osjetljivo mjesto zauzima Dante. U svjetlu postavke da je posrijedi dominantni problem Petrarkina pisma, razmatraju se soneti LXXVII i LXXVIII, posvećeni Laurinu portretu što ga je na Petrarkinu molbu naslikao Simone Martini, kao i njihova uvriježena tumačenja u platonističkom ključu, kao i nekoliko drugih sastavaka koji se u članku ističu kao relevantni u vezi sa spomenutom temom (poglavito XVI, XC, XCIV, CXXVI).
Projekt MZOS
ITA