Kronološki aspekti hrvatske integriranosti u srednjovjekovnoj Europi - Galović, Tomislav (Array, 2005)
Na temelju pojedinih epigrafičkih spomenika i diplomatičkih izvora pisanih latinskim jezikom (zaključno sa 14. stoljećem), kao i onih pisanih hrvatskim jezikom (s određenim primjesama staroslavenskoga/crkvenoslavenskoga) na glagoljici i hrvatskoj ćirilici (zaključno sa 15. stoljećem), autor raspravlja o kronologiji upotrebljavanoj na tim povijesnim vrelima pokušavajući utvrditi kronološki utjecaj prvospomenutih na one glagoljske i hrvatsko-ćirilične. Saznanja do kojih dolazi pokazuju kako je taj utjecaj bio jak, tj. prevladavajući, a što za rezultat ima samo jedan vid integriranosti Hrvatske u svijet zapadne, kršćanske Europe u srednjemu vijeku.