Jezičnobiografski aspekti usvajanja njemačkoga u izbjeglištvu - Piškorec, Velimir (Array, 2006)
U radu se prikazuju i analiziraju jezične biografje dvoje izvornih govornika hrvatskoga jezika koji su njemački usvajali tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća kao izbjeglice u Njemačkoj. Iako su se stjecajem tragičnih okolnosti zatekli u inojezičnoj sredini, u nju su se relativno brzo integrirali zahvaljujući u velikoj mjeri i spremnosti na učenje njemačkoga uz pomoć sunarodnjaka i domaćih Nijemaca. Ovdje provedena evaluacija jezičnobiografskih intervjua obuhvaća dva analitička koraka: ekstenzivnu diskurzivnu analizu propozicionalnoga sadržaja intervjua i konciznu rekonstrukciju jezične biografije. Analizirani intervjui dio su korpusa jezičnih biografija prikupljenih u sklopu znanstvenoga projekta "Hrvatsko-njemački jezični dodiri" pri Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.