Teorija negativne epifanije i Joyceovi Dublinci - Gjurgjan, Ljiljana Ina (2006)
U članku se raspravlja o narativnim strategijama u Joyceovim ranim radovima. Ono što dijeli s kasnijim tekstovima semantička je neodređenost koja se manifestira kao nemogućnost fiksacije značenja. No dok se u kasnim radovima značenjska odskliznuća ostvaruju kroz semantičke ekspolozije i hipermneziju (Derrida) u ranim će se tekstovima ono odvijati u lakunalnom prostoru smislotvorbe koji nastaje kroz narativne strategije nedorečenosti, prešućivanja ili zamagljivanja značenja koje možemo opisati kao negativnu epifaniju.
Rad je kao plenarno predavanje prezentiran na skupu "Trieste James Joyce School", održanom od 28.06.-04.07.2009., Trst, Italija.
Projekt MZOS
HRV