Grbovnica Jurja Margetića (1646.) - Matijević-Sokol, Mirjana; Strčić, Petar (2005)
Autori najprije donose kratak uvid u grbovnicu koja je 1646. dodijeljena Jurju Margetiću ; tim je aktom uzvišen u plemićki stalež Hrvatsko-Ugarskoga Kraljevstva (kao dijela Habsburške Monarhije). Izvornik do sada nije pronađen, ali u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu nalazi se prijepis, ovjerovljen 1774. U ovome se članku objavljuje taj akt, pisan latinskim te u našemu prijevodu na hrvatski jezik. Donijeti su i podatci o četiri istaknuta nositelja toga prezimena, u obliku Margetić i Margitić, i to u vremenu od XVII. st. do danas. Govor je o Marku, knezu i uskočkome vojvodi iz Vinodola, o Stjepanu, franjevačkome provincijalu i piscu u Bosni, o Leli, kazališnoj glumici - umjetnici, te o prof. dr. sc. Luji, akademiku i sveučilišnome profesoru.
Projekt MZOS
HRV