Odnos nacionalnog i europskog identiteta i stavova prema europskim integracijama građana Zagreba i Novog Sada - Kamenov, Željka; Jelić, Margareta; Huić, Aleksandra; Franceško, Mirjana; Mihić, Vladimir (2006)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati je li moguće paralelno egzistiranje nacionalnih i europskog identiteta, ili su oni međusobno isključivi. U istraživanju su sudjelovali građani dvije europske zemlje koje još nisu članice Europske Unije - Hrvatske i Srbije i Crne Gore. Ispitivanje je obuhvatilo po 400 sudionika iz Zagreba i Novog Sada, oba spola, u dobi od 15 do 46 godina. Primijenjeno je nekoliko različitih instrumenata za ispitivanje istih konstrukata: Skala nacionalnog identiteta (Cinnirella, 1997), Skala europskog identiteta (Cinnirella, 1997), Skala nacionalnog identiteta - NAIT (Čorkalo i Kamenov, 1998), Skala stavova prema europskim integracijama – STEIN (Franceško i sur., 2003). Rezultati upućuju na ortogonalni odnos nacionalnog i europskog identiteta mjerenih Cinnirelinim skalama, te umjereno negativnu povezanost kad su isti konstrukti mjereni NAITom i STEINom. Potonji rezultat potvrđuje hipotezu da europski identitet i stav prema europskim integracijama nisu isti konstrukt. Dodatno su analizirani rezultati po dimenzijama primijenjenih instrumenata i njihov međusobni odnos. Sudionici iz oba uzorka imaju izraženiji nacionalni nego europski identitet, što je u skladu s očekivanjima jer je salijentnost nacionalnog identiteta poznata i često dokumentirana posljedica poratnog razdoblja.
Projekt MZOS
HRV