Krajolik pripovjedača Josepha von Eichendorffa na primjeru pripovijetke "Mramorni kip" - Puh, Rikard (Array, 2005)
U pripovjednoj prozi njemačkog kasnog romantičara Josepha von Eichendorffa, gdje krajolik i njegovi motivi sadržajno i strukturalno igraju važnu ulogu, razlikujemo dvije vrste krajobraza, u kojima se odražava pjesnikova slika svijeta. Analiza jezičnih sredstava, pripovjedačevog stajališta, motiva i njihove kompozicije na primjeru djela Mramorni kip ukazuje na izrazitu šabloniziranost izričaja i snažnu protkanost mnogobrojnim lirskim elementima, a u organizaciji krajolika posebno se ističu težnja prema daljini te dojam pokretljivosti i dematerijaliziranosti koji opisana priroda ostavlja na čitatelja.