Slika Hrvata u njemačkoj književnosti. Prilog raspravi o kulturnim stereotipima - Bobinac, Marijan (Array, 2006)
Razmjerno često tematiziranje Hrvata u njemačkoj književnosti kao &laquo ; divljih ratnika&raquo ; i &laquo ; priprostih pljačkaša&raquo ; , koja očito stoji u vezi s iznimnom brutalnošću hrvatskih plaćeničkih jedinica u Tridesetogodišnjem ratu, započinje već u Grimmelshausenovu romanu Simplicissimus i seže preko Schillerova Wallensteina i Heineove lirike sve do Enzensbergerova romana Wo warst du, Robert? Slika o Hrvatu ratniku i pljačkašu s vremenom je nadopunjena i slikom o Hrvatu kao &laquo ; plemenitom branitelju domovine&raquo ; , npr. kod Körnera i Hofmannsthala. Razumije se po sebi da su reakcije hrvatske publicistike na te stereotipe, što se perpetuiraju već više od tri stoljeća, bile vrlo negativne.