Asocijativno izlaganje: ili o prorocima dokumentarnog i eksperimentalnog filma - Gilić, Nikica (Array, 2005)
Asocijativno izlaganje unutar dokumentarnog i eksperimentalnog filma može se podijeliti prema kriterijima montažnih sličnosti i kontrasta, odnosno sličnosti i kontrasta unutar pojedinoga kadra, pri čemu kategorije Sergeja Ejzenštejna i danas imaju svoju vrijednost.