Višestruki identitet Čeha u Jazveniku - Rajković, Marijeta (2005)
U radu se razmatra identitet Čeha iz Jazvenika kraj Siska. Prikazuju se migracijska kretanja, promjena nacionalnog identiteta pojedinca (na primjeru političkih, gospodarskih i spolnih razlika, ženidbenih veza) sadašnje stanje na terenu (dvojna imena, kroatizirana prezimena), te upućuje na sačuvanost pojedinih segmenata kulturnog identiteta nacionalne manjine (dijelovi godišnjih i životnih običaja, jezik). Identitet je promjenjiva kategorija, ne može se definirati zauvijek, on živi i mijenja se. Stoga je autorica nastojala utvrditi razine i transformacije identiteta individualnog, grupnog, lokalnog, etničkog, nacionalnog) tijekom 20. stoljeća.
Projekt MZOS
HRV